Nie bój się stomatologa - Dobry stomatolog

Dodane: 31-10-2016 02:16
Nie bój się stomatologa - Dobry stomatolog dentysta rybnik
przyzębia) ? często potocznie jest używane pojęcie paradontologia. Jest to nazwa niewłaściwa Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/PeriodontologiaTypy protez zębowychProtezy stomatologiczne ? są to protezy stosowane w dentystyce w celu uzupełnienia lub odbudowy brakującego uzębienia. Są wykonywane z metali lub ich stopów (np. z glinu, srebra, kobaltu, niklu, tytanu, rtęci), tworzyw sztucznych i ceramiki. Zasadniczo dzieli się je na dwie grupy: protezy stomatologiczne ruchome składają się z płyty pokrywającej część podniebienia (podczas gdy protezy całkowite pokrywają je w pełni) - gdy płyta wykonana jest ze stopu metalu jest to tzw. proteza szkieletowa - oraz osadzonych na płycie zębów (produkowanych fabrycznie); w protezach częściowych osadza się także klamry, utrzymujące tę protezę; dzielimy na: całkowite ? odbudowujące całe uzębienie w łuku zębowym, częściowe ? odbudowujące część łuku zębowego, gdy pacjent posiada wciąż część zębów własnych; protezy stomatologiczne stałe, trwale umocowane w jamie ustnej; są to: wkłady koronowe, wkłady koronowo-korzeniowe, zęby ćwiekowe korony protetyczne, licówki, mosty, implanty (na których odbudowuje się koronę zęba). Stosuje się również pojęcie "protezy stałe tymczasowe" - protezy stałe mocowane tymczasowo (na cemencie tymczasowym) na miejsce protez stałych od momentu opracowania (oszlifowania) zębów do czasu wykonania indywidualnej protezy stałej przez technika. Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Protezy_stomatologiczneInteresująca teoriaPoza słodyczami nie najlepiej na stan zębów wpływa również... chleb nasz powszedni. Co mam na myśli? Zacznijmy od teorii. Na podstawie tego jak wygląda uzębienie u zwierząt można określić ich sposób odżywiania się. Roślinożercy mają najlepiej rozwinięte siekacze, mięsożercy kły. Człowiek teoretycznie jest wszystkożernym typem ssaka. Jednak chleb i produkty z ziaren (zwłaszcza takie, gdzie ziarno jest w całości) mogą powodować problem. I nie mam tutaj na myśli celiakii, czy nietolerancji glutenu. Po prostu zboża są twarde i bardzo "ścierne" - tak tez działają na nasze zęby - ścierają szkliwo, osłabiają je. To tylko teoria, jednak wydaje się nie być pozbawiona sensu. Oczywiście to nie znaczy, że musimy rezygnować z jedzenia chleba. Pamiętajmy jednak, że nie wszystko co wydaje nam się zdrowe, musi takie być.